Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Komisar za človekove pravice Sveta Evrope za RTV Slovenija o položaju Romov

09.11.2006

Thomas Hammarberg, Komisar za človekove pravice Sveta Evrope, je po nedavni preselitvi 31. članske romske družine iz slovenske vasi Ambrus, odgovarjal na vprašanja RTV Slovenija o položaju Romov v Evropi.
Komisar je povedal, da se položaj Romov v Evropi slabša: kar polovica romskih otrok naj ne bi obiskovala šol, romske skupnosti so še vedno najrevnejše skupine v družbi.
Poudaril, da se stopnja diskriminacije ne znižuje.
"Za socialno izključenost so deloma odgovorne vlade. Zdi se, da niso storile dovolj za integracijo Romov in izobraževanje družbe, da bi spremenila ustaljene predsodke glede Romov. Vlade so predvsem neuspešne pri zagotavljanju pravic Romov do nastanitve in izobraževanja. Čeprav si mednarodne organizacije prizadevajo pomagati, pa je problem vendarle potrebno rešiti na nacionalni ravni. Lokalne oblasti imajo odločilno vlogo za uspešno romsko integracijsko politiko,« je poudaril Komisar Hammarberg.
Izrazil je svojo zaskrbljenost zaradi nedavnih napadov na slovenskega Varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka: »Vlade morajo sprejeti dejstvo, da je Varuh včasih kritičen. Neodvisnost instituta Varuha človekovih pravic ne sme biti ogrožena,« je dodal.

Vse novice