Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Kofi Annan in Simone Veil dobitnika nagrade Sveta Evrope »Sever-jug«

31.03.2008, Strasbourg

Nekdanji generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan in Simone Veil, prva neposredno izvoljena predsednica Evropskega parlamnenta, bosta 1. aprila 2008 v Lizboni prejala nagrado Sever-jug Sveta Evrope, ki bo podeljena že trinajsto leto zapored.


"Dobitnika nagrade sta izredni osebnosti, nagrajeni za svoje neutrudno in pogumno delovanje na področju človekovih pravic po svetu," je poudaril Claude Frey, predsednik Centra Sever-jug. "Njuna prizadevanja za večjo ozaveščenost o kršenju človekovih pravic in za pomoč žrtvam krivic so izreden primer predanosti in socialne odgvornosti," je dodal Frey.


Slovesnosti, ki jo soorganizirata Center Sever-jug in portugalski parlament, se bodo udeležili tudi portugalski predsednik Aníbal Cavaco Silva, predsednik portugalskega parlamenta Jaime Gama, generalni sekretar Sveta Evrope Terry Davis in predsednik parlamentarne skupščine Sveta Evrope Lluís Maria de Puig.


Nagrado Sever-jug Sveta Evrope vsako leto prejmeta dva posameznika, eden s severa in drugi z juga, in sicer kot priznanje za delovanje na področju varovanja človekovih pravic in za krepitev sodelovanja med severom in jugom.


Več o letošnjih dobitnikih nagrade Sever-jug:


Kofi Annan iz Gane, sedmi generalni sekretar Združenih narodov, je bil v času svojega mandata zagovornik človekovih pravic, vladavine prava in univerzalnih vrednot enakosti, strpnosti in človeškega dostojanstva ter tudi Razvojnih ciljev za novo tisočletje in Afriko. Prek okrepljenega sodelovanja s civilno družbo, zasebnim sektorjem in drugimi partnerji si je prizadeval za približevanje Združenih narodov celotni javnosti.


V obdobju, ko je bil generalni sekretar, sta bila med njegovimi prednostnimi nalogami program reform za oživitev Zduženih narodov in program za večjo učinkovitost mednarodnega sistema. Leta 2001 so Združeni narodi in Kofi Annan prejeli Nobelovo nagrado za mir.


Simone Veil iz Francije, ki je preživela koncentracijska taborišča, je vodilna evropska političarka in zagovornica človekovih pravic. Ko je bila sodnica in političarka, se je borila proti vsem oblikam diskriminacije. V letih 1974 do 1979, ko je bila francoska ministrica za zdravje, je podprla liberalizacijo splava in zakon o kontracepciji (1974). V Evropski parlament je bil izvoljena v letih 1979, 1984 in 1989. Bila je prva predsednica neposredno izvoljenega Evropskega parlamenta, članica francoskega Ustavnega sodišča ter ustanovna članica Fundacije v spomin na holokavst ("Fondation pour la mémoire da la Shoah") in do leta 2007 tudi predsednica Fundacije.

 


Dobitnike nagrad Sever-jug od leta 1995 dalje si lahko ogledate tukaj

 

 

 

Vse novice