Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Kampanja »Vsi drugačni, vsi enakopravni« opozarja na drugačnost, človekove pravice in sodelovanje

29.06.2006, Strasbourg

"Drugačnost je morda nejasna in glasna, vendar vsebuje seme življenja«. S temi besedami Terrya Davisa, generalnega sekretarja Sveta Evrope, se je začela kampanja »Vsi drugačni, vsi enakopravni«, ki so jih spremljali zvoki bobnov, glasba in navdušenje več kot sto mladih, zbranih v Strasbourgu.

V svojem govoru je Terry  Davis poudaril, da se je pred dvema letoma, ko je kandidiral za generalnega sekretarja, obvezal, da bo Svet Evrope spodbujal k nenehnemu boju proti rasizmu, antisemitizmu in fobiji pred islamom. Navdih je dobil tudi pri kampanji »Vsi drugačni, vsi enakopravni«, ki je leta 1995 obsodila diskriminacijo na osnovi etnične pripadnosti in barvi kože.

Generalni sekretar je izrazil veselje, da lahko zdaj, ko se začenja druga evropska kampanja mladih, izpolni svojo volilno zaobljubo. Poudaril je, da tokratna kampanja ne bo le ponovitev prve, čeprav bo potekala pod istim geslom. Usmerjena ne bo le proti rasni in etnični diskriminaciji, ampak tudi diskriminaciji, ki temelji na osnovi posameznikovega prepričanja, spolne usmerjenosti in telesne ali duševne sposobnosti. Vendar to ne pomeni, da rasizma ni več, prav nasprotno - poročila Evropske komisije proti rasizmu in nestrpnosti dokazujejo, da je rasizem še vedno prisoten v evropski družbi, je poudaril Terry Davis in dodal, da je cilj nove kampanje obtožiti vse vrste diskriminacije, tudi tiste komaj opazne, ki kakorkoli vplivajo na vsakodnevno življenje ljudi, ki so drugačni.

Poudaril je, da raznolikost ni le sestavni del življenja, je tisti njegov del, zaradi katerega je življenje zanimivo in vznemirljivo. Človekove pravice niso prirojene - potrebno se jih je naučiti v šolah in preko dejavnosti za mlade. Demokracija ne bo živela, če se bodo mladi umaknili iz javnega življenja. Dodal je, da bo kampanja spodbujala mlade, da bodo aktivno delovali proti zlorabi človekovih pravic v mestih, kjer živijo, preko mladinskih organizacij in interneta.

Generalni sekretar Sveta Evrope je izpostavil tudi pomen 12. protokola Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic, ki varuje temeljno načelo uživanja pravic brez kakršnekoli diskriminacije. Kampanjo bi lahko poimenovali tudi »Kampanja 12. protokola«, vendar menimo, da ima »Vsi drugačni, vsi enakopravni« prav poseben pomen. Lahko je slogan Sveta Evrope, organizacije, katere države članice, ki se zelo razlikujejo po svoji ozemeljski velikosti, političnem in kulturnem okolju, enakopravno razpravljajo in odločajo, kako pospešiti evropsko enotnost.

Kampanjo so si zamislili mladi, ki jo bodo vodili in usmerjali, je dodal Terry Davis in poudaril, da so njeni cilji ambiciozni, tako kot mladi. Ob tem se je zahvalil sodelavcem iz Direktorata za mladino in šport ter vsem sodelavcem iz Oddelka za mladino, predvsem pa Evropskemu mladinskemu forumu in Evropski komisiji.

Mladinske organizacije in mreže bodo v tem projektu odigrale odločilno vlogo, je dodal. Izrazil je upanje, da bodo nevladne organizacije vzpostavile trdne povezave s člani parlamenta in lokalnimi ter regionalnimi oblastmi, ki lahko veliko naredijo za razširjanje sporočila kampanje in njeno izvajanje.

Vse novice