Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Kakšna kazen je prava? – sprejem pri predsedniku države za nagrajence natečaja

23.01.2009, Ljubljana

Ustvarjalni natečaj za otroke in mladino na temo telesnega kaznovanja in pozitivnega starševstva »Kakšna kazen je prava?« je v sodelovanju Informacijskega urada Sveta Evrope v RS ter otroške revije Pil in najstniške revije Plus potekal od oktobra do decembra 2008. Častni pokrovitelj natečaja predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, ki je skupaj s soprogo Barbaro Miklič Tuerk nagrajence danes sprejel v Predsedniški palači.

Na natečaju so lahko sodelovali tako posamezni otroci s svojimi deli kot krožki in šole s skupinskimi deli, na različnih umetniških področjih, od slikanja in pisanja do priprave televizijskih spotov in spletnih strani.

Komisija - TV voditelja otroških in najstniških oddaj Davor Božič in Ana Marija Mitič, urednica PILa Jana Zirkelbach in direktorica Informacijskega urada Sveta Evrope v RS Kristina Plavšak Krajnc - je v začetku januarja 2009 izbrala 10 nagrajenih del za Pilov razpis (skupno 30 nagrajencev v starosti od 8 do 12 let) in 8 nagrajenih del za Plusov razpis (skupno 23 nagrajencev v starosti od 12 do 15 let)

Prejeta in nagrajena dela so zelo različna in izvirna, od pesmic, rapanja, stripov, slik do filmov, posnetih na video. Spodbudno je, da so na nekaterih šolah s podporo mentoric tudi širše obravnavali temo nasilja.

Kot učinkovito kazen največ otrok predlaga odvzem računalnika, veliko pa jih poudarja, da je najpomembnejši pogovor o prekršku. Zanimivo je tudi, da jih je kar nekaj omenilo, da "jasno, da ga biksamo, saj smo najstniki, to najstniki počnejo. Starši bi morali imeti več razumevanja. Saj si zaslužimo kazen, ampak ta naj ne bo tepež."

Nagrajenci so prejeli enoletne naročnine na PIL oz. PLUS, knjige Mladinske knjige, majčke in plakate iz kampanje Sveta Evrope proti telesnemu kaznovanju.

Dela bodo od 19. do 28. februarja razstavljena v Art centru Pionirskega doma na Komenskega ulici v Ljubljani.


Več o pobudi Sveta Evrope proti telesnemu kaznovanju otrok

 

Foto: Uroš Zagožen

 

Vse novice