Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

"Kako do Evropskega sodišča za človekove pravice?"

25.11.2008, Ljubljana

»S sprejetjem Evropske konvencije o človekovih pravicah smo ustvarili učinkovit sistem mednarodne pravne zaščite temeljnih pravic in svoboščin, ki je edinstven v svetu,« je na današnji okrogli mizi z naslovom »Kako do Evropskega sodišča za človekove pravice?« v uvodu poudarila direktorica Informacijskega urada Sveta Evrope v RS mag. Kristina Plavšak Krajnc.


Okrogla miza, ki jo je organiziral Informacijski urad Sveta Evrope ob izidu knjig uglednih strokovnih imen dr. Bojana Kukca »Odvetnik in državljan pred Evropskim sodiščem za človekove pravice« (2008) in dr. Cirila Ribičiča »Evropsko pravo človekovih pravic« (2007), je odprla aktualno in relevantno razpravo o tem, kako deluje sistem pravne zaščite človekovih pravic v okviru Sveta Evrope, kako lahko potencialni pritožniki pristopajo do Evropskega sodišča za človekove pravice-ESČP, kateri so najpogostejši primeri kršitev človekovih pravic in pritožb pred ESČP,  kje se zatika v praksi in kakšne rešitve so možne,« je še dodala. Poleg obeh avtorjev sta kot uvodni razpravljalki sodelovali Senka Vrbica in Katarina Vučko, univ.dipl.prav., pravni svetovalki na Pravno informacijskem centru v Ljubljani.

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) s sodbami ugotavlja kršitve človekovih pravic iz Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin (EKČP), ki jih zagrešijo države podpisnice konvencije. Sodišče je bilo ustanovljeno leta 1959, prvo razsodbo pa je sprejelo leta 1961, Lawless vs. Ireland. Do 1. novembra leta 1998, ko je začel veljati Protokol št. 11, s katerim je sodišče začelo delovati širše in postalo dostopno vsem 800 milijonom Evropejcem, je sodišče sprejelo 837 razsodb. Čez sedem let, ob koncu leta 2005 je sodišče razsodilo 5986 primerov. Po skoraj treh letih, letos septembra pa je sprejelo svojo 10.000. razsodbo. Na sodišču je v teku 94.650 pritožb. V letu 2007 je sodišče sprejelo 1.503 razsodbe, 27.000 pritožb pa je bilo zavrnjenih.

Evropsko sodišče za človekove pravice je do sedaj sprejelo preko 200 sodb, ki se nanašajo na Slovenijo. V kolikor si želite ogledati eno izmed zgoraj navedenih sodb, obiščite spletno stran Evropskega sodišča za človekove pravice: http://www.echr.coe.int/echr/index.htm in uporabite iskalnik HUDOC: http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/search.asp?skin=hudoc-en.

 

Vse novice