Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Izpostavitev evropskih filmskih koprodukcij: nagrada „Prix Eurimages“

08.10.2008, Berlin/Strasbourg

Že drugo leto zapored bo na prireditvi European Film Awards podeljena nagrada „Prix Eurimages“, namenjena tistim, ki so imeli odločilno vlogo pri koprodukcijah v evropski filmski industriji. To nagrado, ki jo prejmejo evropski koproducenti, podeljuje Eurimages, sklad Sveta Evrope za podporo koprodukciji, distribuciji, razstavljanju in digitalizaciji del evropske kinematografije. Sklad Eurimages je tudi pokrovitelj Evropske filmske akademije.

Letos bosta nagrado prejeli izjemni producentki, ki sta združili svoja prizadevanja za promocijo evropskega filma: Vibeke Windeløv, ena izmed najbolj uspešnih samostojnih filmskih producentov v Skandinaviji ter Bettina Brokemper, mlada nemška producentka z bogatimi mednarodnimi izkušnjami. Skupaj sta koproducirali film Larsa von Trierja DOGVILLE (nagrada za najboljšega evropskega režiserja iz leta 2003) ter film MANDERLAY, ki ju je oba finančno podprl sklad Eurimages.

Vibeke Windeløv je bila začetnica novega vala danskega filma in je sodelovala pri nastanku gibanja Dogma. Producirala je filme Larsa von Trierja od leta 1994 do leta 2006, vključno s filmom Lom valov (BREAKING THE WAVES; velika nagrada žirije v Cannesu,; evropski film leta 1996), Plesalka v temi (DANCER IN THE DARK; zlata palma v Cannesu, evropski film leta 2000) in televizijsko serijo Kraljestvo (THE KINGDOM). Med letoma 1998 in 2004  je bila v odboru Evropske filmske akademije in članica žirije Beneškega fimskega festivala leta 2001 ter filmskega festivala v Montrealu leta 2006.

Bettina Brokemper je študirala produkcijo in ekonomijo medijev na Univerzi za televizijo in film v Münchnu. Po diplomi je dobila štipendijo za delo in študij v Los Angelesu za Seaside Production Luca Bessona. Od leta 2001 dela kot producentka za Pain Unlimited in Neue Impuls Film, kjer je bila koproducentka filma THE SYRIAN BRIDE režiserja Erana Riklisa (2004). Maja 2003 je skupaj s Helmutom Hartlom in Stefanom Telegtyjem ustanovila lastno podjetje Heimatfilm, ki je koproduciralo film DEAR WENDY režiserja Thomasa Vinterberga (2005) in ponovno sodelovala z Eranom Riklisem pri filmu LEMON TREE (2008). Trenutno sodeluje pri filmu Larsa von Trierja ANTICHRIST.

Nagrado „Prix Eurimages“ bosta 5. decembra 2008 dobitnicama izročila podpredsednika odbora Eurimages  na koncu generalnega zasedanja Evropske filmske akademije na danski državni filmski šoli.

Več informacij je na voljo na spletni strani: www.coe.int/Eurimages.

 

Vse novice