Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Izjava gospoda Thomasa Hammarberga, Komisarja za človekove pravice, na novinarski konferenci v Ljubljani, 16. novembra 2006

18.11.2006, Ljubljana

Izjava gospoda Thomasa Hammarberga, Komisarja za človekove pravice, na novinarski konferenci v Ljubljani, 16. novembra 2006

"V Slovenijo sem prišel z namenom, da bi bolje razumel, kaj se je konec oktobra zgodilo v Ambrusu, in kaj je možno storiti, da se tovrstna, obžalovanja vredna dogajanja, ne bi ponovila.
Ne glede na okoliščine in napetosti v preteklosti, je nesprejemljivo, da mora skupina ljudi zapustiti svoj dom, ker to zahteva okoliško večinsko prebivalstvo, in da je ogrožena varnost manjšine.
Slišal sem tudi, da so bili v grožnjah proti družini Strojan uporabljen rasistični, proti-romski izrazi.
Med žrtvami dogajanj so bili tudi povsem nedolžni otroci.

Med pogovori z ministrom za izobraževanje, ministrom za notranje zadeve in ministrom za okolje, sem zvedel, da si prizadevajo najti rešitev, ki varuje pravice otrok in varnost družine. Spoštujem njihove velike napore.

Potrebno je upoštevati nekatera pomembna načela:

1. Člani družine so državljani skupnosti in imajo enake pravice kot drugi državljani, da si izberejo, kje bodo živeli. Evropska konvencija o človekovih pravicah, ki jo je Slovenija ratificirala, navaja: »Vsakdo, ki je zakonito na ozemlju kake države, ima na njenem ozemlju pravico do svobode gibanja in do svobodne izbire prebivališča«. (Protokol št.4, 2 člen). Konvencija tudi ščiti pravico posameznika do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja in njegov dom (8. člen).

2. Družina ima povsod pravico do zaščite pred fizičnim in verbalnim nasiljem. Tudi to načelo varuje Evropska konvencija.

3. Kazniva dejanja posameznika znotraj kakršenkoli skupnosti morajo biti obravnavane kot policijske zadeve, preiskovane in preganjane morajo biti v skladu z zakonom. Skupnosti, ki jim pripadajo ti posameznike, ne smejo biti zanje odgovorne.

Izkušnje tovrstnih razmer iz drugih evropskih držav nas učijo, da je zaželeno, da predstavniki obeh strani najdejo rešitev za vsa nerešena vprašanja. Seveda pa je zato potrebno, da sta se obe strani pripravljeni sestati. Verjamem, da so se družina in njeni predstavniki pripravljeni pogovarjati, zvedel sem tudi, da je minister za šolstvo zelo zadovoljen, da so bili narejeni takšni napori.
Med svojimi srečanji sem spoznal pomen romskih svetnikov, izvoljenih v lokalne svete; dva sta me tudi spremljala na sestankih. Svetujem, da naj bo takšen model volitev romskih predstavnikov izveden v vseh tiskih slovenskih občinah, v katerih živi romska skupnost.

Prav tako sem bil seznanjen s povečanimi napori za izboljšanje izobraževalnih možnosti za romske otroke. To je zelo pomembno.

Druga pozitivna pobuda je usposabljanje policije glede zaščite manjšinjskih pravic. Na tem področju je sodelovanje z varuhom človekovih pravic pozitivno.


Dobrodošla je tudi odločitev, da naj parlament sprejme poseben zakon za spodbujanje in zagotavljanje vključevanja Romov v družbo.

Vendar pa je potrebno nasprotovati ksenofobičnim nagnjenjem. Žalosten sem, ker sem zvedel o obžalovanju vrednih primerih sovražnega govora in o grožnjah proti Romom v Sloveniji.
Takšni izbruhi nestrpnosti se dogajajo tudi v drugih evropskih državah. Primer Ambrusa kaže, so tudi v Sloveniji tovrstna nagnjenja.

Zdaj je potreben glas razuma in strpnosti. Politiki, predstavniki cerkve in spoštovani posamezniki, ki vplivajo na javno mnenje, naj se oglasijo in branijo človekove pravice vseh, predvsem zdaj, ko drugi - kot kaže - izgubljajo zdrav razum. Slovenski vladi in opozicijskim strankam priporočam, da poiščejo način za nedvoumno, jasno izražanje skupnega stališča proti ksenofobiji in sovražnemu govoru.

In nazadnje, drugi vzrok, zaradi katerega sem tu, je dejstvo, da je bil varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, deležen kritik, ker me je obvestil o zadevi Ambrus. Vlade se morajo sprijazniti, da so varuhi človekovih pravic neodvisni, in da je njihova vloga predstavljati ljudi, ki trpijo zaradi zlorab, ter da varuhi, kadar je primerno, tudi kritizirajo oblasti.
Moj urad tesno sodeluje z varuhi človekovih pravic iz vse Evrope in vlade bi morale to pozdraviti.
Naj jasno povem, da moj urad in tudi druge institucije Sveta Evrope, cenijo sodelovanje z gospodom Hanžkom. Zavedamo se, da se bo njegov mandat končal čez nekaj mesecev, in se veselimo sodelovanja z njegovim naslednikom. Domnevamo, da bo on ali ona, tako neodvisen, sposoben in predan kot je gospod Hanžek.

Od vladnih predstavnikov sem na svoje predloge dobil konstruktiven odgovor. Če bo potrebna pomoč pri zagotavljanju trezne rešitve tega problema, sem ponudil svoje nadaljnje sodelovanje pri takšni rešitvi, ki zagotavlja človekove pravice vsem v Sloveniji.«

Vse novice