Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Italija: »Politika priseljevanja mora temeljiti na načelih človekovih pravic in ne le na zaznanih varnostnih strahovih,« pravi komisar Hammarberg ob predstavitvi posebnega poročila

29.07.2008, Strasbourg

Strasbourg, 29.07.2008 - »Zaskrbljenost zaradi varnosti ne more biti edina osnova za politiko priseljevanja. Italija je sprejela ukrepe, ki ne upoštevajo človekovih pravic in človekoljubnih načel ter lahko spodbujajo ksenofobijo.« S temi besedami je Thomas Hammarberg, komisar Sveta Evrope za človekove pravice, objavil poročilo, ki temelji na njegovem posebnem obisku Italije 19. in 20. junija letos. Obisk je sledil več proti-romskim in proti-sintskim protestom, ki so bili ponekod prav nasilni, ter hitremu sprejetju priprave nove zakonodaje, katere namen je nedvoumno nadaljnje omejevanje svobode gibanja Romov in Sintov ter kriminalizacija nepravilnega priseljevanja kot tudi dodatna omejitev priseljevanja.

Komisar je izrazil veliko zaskrbljenost glede »varnostnega paketa«, ki se zdi, da je naperjen prosti romskim priseljencem, ter zaradi razglasitve izrednega stanja v treh italijanskih regijah. »Romi in Sinti nujno potrebujejo zaščito svojih človekovih pravic, vključno s socialnimi pravicami, kot je pravica do ustreznih stanovanjskih razmer in pravica do izobrazbe,« je povedal Hammarberg. »Razglasitev izrednega stanja in povečanje pristojnosti »posebnih komisarjev« ter policije ni pravi način za obravnavo problemov Romov in Sintov.« Ko je danes predal posebno poročilo, je komisar izrazil posebno skrb tudi zaradi napovedane razglasitve izrednega stanja po celi državi.

Hammarberg je kritiziral tudi odločitev za kriminalizacijo vstopa priseljencev ter njihovega nestalnega bivanja, kar vidi kot zaskrbljujoč odklon od uveljavljenih mednarodnih pravnih načel. »Zaradi teh ukrepov bodo priseljenci še težje zaprosili za azil, najverjetneje pa bo sledila še večja socialna marginalizacija in stigmatizacija vseh priseljencev, vključno z Romi,« je povedal komisar.

Komisar Hammarberg je zaskrbljeno omenil, da je Italija nasilno vračala priseljence v države, kjer obstajajo dokazi o mučenju. Sklicujoč se na določen primer tunizijskega državljana, ki je bil izgnan po navodilu notranjega ministra na osnovi zakona o izrednih razmerah v boju proti terorizmu, je Hammarberg nasprotoval takim odločitvam, sprejetim na podlagi diplomatskih zagotovil. Prav tako je spomnil, da kadar so se posamezniki, ki jim grozi izgon, obrnili na Evropsko sodišče za človekove pravice, morajo države do obravnave primera upoštevati sodišče in začasno ustaviti izgon. »Pravica posameznika do vložitve prošnje, je temelj evropskega sistema varstva človekovih pravic.«

Nazadnje je komisar italijanske oblasti opomnil, da nemudoma nadaljujejo z ustanovitvijo učinkovite nacionalne institucije za človekove pravice, ki bo okrepila sistem zaščite v državi.
Poročilo v obliki osnutka je bilo italijanskim oblastem predano in so nanj že odgovorili. Odgovor vlade v celoti je pripet končnemu poročilu komisarja, ki ga v angleščini najdete tukaj.

Kontakt za medije:
Stefano Montanari, tel: +33 (0)6 61 14 70 37, stefano.montanari@coe.int

***
Komisar za človekove pravice je neodvisna in nerazsodniška institucija znotraj Sveta Evrope, ustanovljena z namenom promocije ozaveščanja o človekovih pravicah in spoštovanja človekovih pravic v 47 državah članicah organizacije. Komisarja izvoli Parlamentarna skupščina Sveta Evrope. Sedanji komisar, Thomas Hammarberg, je svojo funkcijo nastopil 1. aprila 2006.

Vse novice