Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Generalni sekretar Sveta Evrope o prepovedi mučenja: “Popolno pomeni popolno”

26.06.2008, Strasbourg

»Vsi tisti, ki zagovarjajo upravičenost mučenja osumljencev zato, da bi rešili življenja, bi morali razmisliti, koliko novih teroristov bodo takšne očitne kršitve človekovih pravic pomagale rekrutirati v prihodnosti,« je ob Mednarodnem dnevu podpore žrtvam mučenja povedal generalni sekretar Sveta Evrope Terry Davis.

Svet Evrope pri tem vprašanju ne okleva. Razsodba Evropskega sodišča za človekove pravice v primeru Saadi proti Italiji je nedvoumno potrdila popolno prepoved mučenja, kot je zapisano tudi v Evropski konvenciji o človekovih pravicah.

»Ta sodba predstavlja precedenčni primer, saj se je na stran italijanske vlade postavilo še nekaj držav članic Sveta Evrope, ki so zagovarjale bolj fleksibilno interpretacijo prepovedi mučenja v povezavi z bojem proti terorizmu. Bile so nedvoumno zavrnjene. Prepoved mučenja ostaja popolna. Vlade ne le da ne smejo mučiti, ne smejo tudi omogočiti vrzeli v zakonu, ki bi dovoljevale izročitev osumljencev državam, kjer je nevarnost mučenja velika.

Sklep Evropskega sodišča za človekove pravice nosi pomembno sporočilo za vse evropske vlade. Pravi, da se moramo proti terorizmu nepopustljivo boriti, vendar se moramo boriti v skladu z zakonom.«

Vse novice