Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Evropske vlade naj izobražujejo za razvoj

11.06.2008, Ljubljana

V okviru mednarodne konference SLOGE "Medkulturni dialog in učenje za globalno uravnoteženi razvoj” – Prispevek k razvojnemu sodelovanju« so predstavniki Centra Sveta Evrope Sever Jug predstavili Navodila za globalno izobraževanje, ki naj bi vsem, ki lahko ali že izobražujejo za razvoj, omogočala boljše razumevanje in praktično izvajanje izobraževanja za razvoj. Kot je povedala Gordana Berjan, vodja Programa za globalno izobraževanje v Centru Sever-Jug, naj bi navodila predstavljala osnovo za oblikovanje evropskih standardov za globalno izobraževanje v 47 državah članicah in za pripravo priporočila Sveta Evrope na to temo, ki naj bi bilo predvidoma potrjeno naslednje leto, ravno v času slovenskega predsedovanja Svetu Evrope.

Več kot 230 predstavnikov ministrstev, vladnih služb, parlamentov, EU ustanov, evropskih nevladnih organizacij, mednarodnih organizacij, lokalnih in regionalnih oblasti in raziskovalnih inštitutov iz 36 držav je sodelovalo na konferenci, so sporočili ob zaključku mednarodne konference “Medkulturni dialog in učenje za globalno uravnoteženo sobivanje” – Prispevek k razvojnemu sodelovanju". Konferenca predstavlja največji dogodek nevladnih razvojnih organizacij iz cele Evrope, ki ga je v času slovenskega predsedovanja Evropski uniji 9. in 10. junija letos pripravila SLOGA-Platforma nevladnih organizacij za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč v sodelovanju z Izobraževalnim forumom pri Konfederaciji evropskih razvojnih organizacij - CONCORD in s slovenskim Ministrstvom za zunanje zadeve.

"Pozivamo vse evropske vlade, vključno s Slovenijo, predsedujočo Svetu Evropske unije, da pripravijo nacionalne strategije izobraževanja za razvoj in prevzamejo svojo odgovornost za celovito promocijo globalne solidarnosti,« je poudaril Marjan Huč, koordinator Sloge. Po njegovih besedah so na konferenci uspešno mobilizirali vse, ki lahko prispevajo k najboljšim vsebinam izobraževanja za razvoj in s skupno akcijo to lahko storijo najbolj učinkovito, ter s tem vzpostavili temelje za usklajevanje evropskega konsenza za izobraževanje za razvoj. Dodal je, da so imele slovenske nevladne organizacije na konferenci edinstveno priložnost, da so predstavile svojo strategijo izobraževanja za razvoj in jo primerjale z obstoječimi primeri dobrih praks. Ob tem je Huč izrazil pričakovanje, da bo slovenski parlament še pred jesenjo potrdil pripravljeno nacionalno strategijo za razvojno sodelovanje, ki bi jo bilo potrebno dopolniti tudi s strategijo izobraževanja za razvoj.   

 

Vse novice