Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Evropa v letu 2006 znova brez smrtne kazni - izjava Terrya Davisa, Generalnega sekretarja Sveta Evrope

04.01.2007, Strasbourg

"Čeprav je zadnje dni leta 2006 je zaznamoval grozovit prizor usmrtitve Sadama Huseina, pa je bilo preteklo leto znova obdobje brez smrtne kazni v civiliziranem in demokratičnemu delu Evrope. V zadnjih dvanajstih mesecih nobena od šestinštiridesetih članic Sveta Evrope ni nikogar obesila, zastrupila, obglavila, ubila z elektrošokom, ustrelila ali kakorkoli drugače usmrtila. Za človeško dostojanstvo in človekove pravice je to največji uspeh.
Na Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, ki določa pravno osnovo za prepoved smrtne kazni v vsej Evropi, razen v Belorusiji, se sklicuje vedno večje število držav v svetu. Tako kot odprava suženjstva bo tudi ukinitev smrtne kazni nedvomno postala splošna vrednota in načelo.
Razvoj dogodkov v Združenih državah Amerike ob koncu leta 2006 je spodbuden: potrjuje vztrajno, čeprav počasno, prizadevanje za prepoved smrtne kazni v eni od dveh držav, ki imata pri Sveta Evrope status opazovalke, in v kateri je smrtna kazen še vedno v veljavi.
Čeprav nedavna odločba kalifornijskega sodišča le izpodbija zakonitost načina usmrtitve, pa bo sčasoma postalo jasno, da izvršitve smrtne kazni ni mogoče določiti: potrebno jo je zavrniti, tako s stališča pravičnosti kot morale.
Nenazadnje moram obžalovati prenagljene usmrtitve na Japonskem, državi, ki ima tudi status opazovalke pri Svetu Evrope. Zaradi nedavnih obešanj, ki so bila izvedena po obdobju brez usmrtitev, se je Japonska znašla v protislovju z vsemi tistimi civiliziranimi državami, ki so že odpravile te nehumane in barbarske oblike kaznovanja.«


Več o smrtni kazni
http://www.coe.int/T/E/Com/Files/Themes/Death-penalty/default.asp

 

Vse novice