Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Novica: ECRI v novih poročilih o Belgiji, Nemčiji in Slovaški vnovič izraža skrb

26.05.2009, Strasbourg

Evropska komisija proti rasizmu in nestrpnosti (ECRI)*, ki deluje v okviru Sveta Evrope, je objavila tri nova poročila o rasizmu, ksenofobiji, antisemitizmu in nestrpnosti v Belgiji, Nemčiji in na Slovaškem. »Komisija  v poročilih ugotavlja pozitivne razvojne trende v vseh treh državah, a hkrati vnovič izraža skrb«, je dejala predsedujoča komisiji Eva Smith Asmussen.

V Belgiji je vlada v letu 2004 sprejela akcijski načrt za boj proti rasizmu, antisemitizmu, ksenofobiji in s temi pojavi povezanim nasiljem. Izvajanje tega načrta je v teku. Izvedli so ukrepe, s katerim so izboljšali zakonodajo na področju boja proti rasni diskriminaciji in rasizmu. Kljub temu se na področjih dostopa do zaposlitve, izobraževanja in nastanitve še vedno pojavljajo primeri rasne diskriminacije, še zlasti proti tujcem, državljanom tujega rodu, muslimanom in popotnikom. Nadaljnja uporaba rasističnih, antisemitističnih, islamofobnih in ksenofobnih izjav s strani belgijskih politikov in na belgijskih spletnih straneh je zaskrbljujoča.

V Nemčiji je sprejetje zakona o enakopravni obravnavi izboljšalo pravni in institucionalni okvir boja proti rasizmu in diskriminaciji. Pojavljajo se znaki izboljšanega dialoga z muslimansko skupnostjo in oblasti so se vnovič zelo posvetile vprašanju integracije, da bi priseljencem omogočile polno sodelovanje v nemški družbi. Kljub temu še naprej poročajo o nasilnih rasističnih, ksenofobnih in antisemitističnih napadih, povečala se je podpora političnim strankam, ki izražajo rasistične, antisemitistične ali revizionistične poglede. Hkrati o diskriminaciji pri vsakodnevnih opravilih poročajo pripadniki muslimanske, turške, črnske ter romske in sintske skupnosti.

Na Slovaškem so v letu 2006 sprejeli nov kazenski zakonik, ki vključuje obravnavo zločinov, povezanih z rasizmom, v letu 2004 pa so sprejeli zakon proti diskriminaciji, ki med drugim prepoveduje diskriminacijo na podlagi rase, vere, narodnosti, etnične pripadnosti, barve kože in jezika. Kljub temu je položaj romske skupnosti zaskrbljujoč na področjih izobraževanja, nastanitve, zaposlovanje in zdravstvenega varstva. Še vedno se pojavljajo brutalni napadi policije na pripadnike te manjšine. Opaziti je tudi porast nestrpnih izjav politikov proti Madžarom, Romom in Judom. Vključevanje beguncev v družbo je še vedno problem, s katerim se bodo morale spopasti slovaške oblasti, zlasti s pomočjo integracijske strategije, ki jo je oblikovala slovaška vlada.

Nova poročila so del četrtega opazovalnega cikla Sveta Evrope o zakonih, politikah in praksah držav članic, namenjenih boju proti rasizmu. Poročila o posameznih državah so na voljo v angleščini, francoščini in jeziku države, o kateri je poročilo na spletni strani. http://www.coe.int/ecri

* ECRI je neodvisen organ za človekove pravice pri Svetu Evrope, ki opazuje pojave rasizma in nestrpnosti, pripravlja poročila o tem in državam članicam izdaja priporočila.

Vse novice