Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Dick Marty, poročevalec Parlamentarne skupščine Sveta Evrope o tajnih priporih, namerava obiskati Guantanamo Bay

03.10.2006, Strasbourg

Dick Marty, švicarski senator, ki v imenu Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PACE), preiskuje domnevne tajne pripore in ilegalne prevoze pripornikov, je povedal, da namerava z Manfredom Nowakom, posebnim poročevalcem ZN o mučenju, obiskati Guantanamo Bay.
Dick Marty in René van der Linden, predsednik Skupščine, sta v skupni izjavi izrazila upanje, da bodo Združene države Amerike, ki imajo pri Svetu Evrope posvetovalni status, dopustile obisk. Senator Marty upa, da se bo srečal z jetniki iz ameriških tajnih zaporov, ki so bili po besedah predsednika Busha nedavno premeščeni v Guantanamo.
Dick Marty and René van der Linden sta ponovno poudarila odločitev Parlamentarne skupščine, da razkrije resnico o tej zadevi, predvsem vlogo evropskih držav, ki so sodelovale s CIO in so sokrive pri njenih zlorabah. »Razkritje resnice je načelna zadeva, njen namen je preprečiti nove kršitve«, sta izjavila ter dodala: »Presenetljivo priznanje predsednika Busha, da so imele ZDA tajne zapore v tujih državah, dokazuje, da resolucija Sveta Evrope, sprejeta junija letos, temelji na resničnih dejstvih in da je bila odločitev Skupščine, da nadaljuje preiskavo, pravilna«.
Marty in van der Linden sta še poudarila, da Parlamentarna skupščina močno podpira pravo transatlantsko sodelovanje v boju proti terorizmu, vendar pa mora biti »učinkovito in hkrati spoštovati človekove pravice«.
Odbor ministrov Sveta Evrope sta pozvala, naj uresniči priporočila Parlamentarne skupščine in tudi predloge Generalnega sekretarja. Predložil jih je po preiskavi, ki je potekala v skladu s postopkom 52. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Če želite prebrati skupno izjavo kliknite tukaj

 

 

Vse novice