Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

“Človekove pravice transseksualnih oseb je potrebno polno spoštovati,« pravi komisar Hammerberg.

29.07.2009, Strasbourg

"Države članice Sveta Evrope morajo narediti več, da bi ustavile fobijo pred transeksualnimi osebami in njihovo diskriminacijo. Sitacija transeksualnih oseb je bila dolgo prezrta in zanemarjana, čeprav se soočajo z zelo realnimi in specifičnimi problemi za to skupino. Izkušajo visoko stopnjo diskriminacije in nestrpnosti na vseh področjih življenja, kot tudi odkrito nasilje. Transeksualne osebe so bile žrtve brutalnih zločinov iz sovraštva, vključno z umori, v nekaterih evropskih državah," je povedal Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Thomas Hammerberg, ki je danes izdal strokovni tematski prispevek "Človekove pravice in spolna identiteta".

Tematski prispevek poudarja, da dogovorjeni standardi človekovih pravic, kot so pravica do življenja, fizične integritete in pravica do zdravstvene oskrbe, veljajo enake za vse ljudi, vključno s transeksualnimi osebami. Podobno imajo pravico biti zavarovani pred diskriminacijo na trgu dela. Komisarjev dokument opisuje tudi pozivne ukrepe za zaščito pravic transeksualnih oseb v posameznih državah. Kljub temu je fobija pred transeksualnimi osebami in pristna nevednost na tem področju razširjena. V prispevku priporoča državam članicam Sveta Evrope, da udejanijo konkretne ukrepe za preprečevanje diskriminacije, vključno z usposabljanjem zaposlenih v zdravstvu. Prav tako smatra, da ni potrebno opraviti sterilizacijo ali drugo zdravljenje kot obvezno zahtevo za priznanje posameznikove spolne identitete. Tematski prispevek »Človekove pravice in spolna identiteta« je bil danes objavljen na 2. mednarodni konferenci o človekovih pravicah LGBT skupin v Kopenhagnu, kjer je komisar nastopal tudi kot glavni govorec. 

Kontakt za medije v uradu komisarja: Stefano Montanari, +33 6 61 14 70 37, stefano.montanari@coe.int
Urad Komisarja za človekove pravice
Enota za komuniciranje
Tel: +33 (0)3 88 41 35 38
Fax:+33 (0)3 90 21 50 53
http://www.commissioner.coe.int/
press.commissioner@coe.int

 

Vse novice