Arhiv novic

  • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

  • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

  • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Socialna usklajenost

COE

Odvisnost od drog - Pompidoujeva skupina

Pompidoujeva skupina: sodelovanje pri reševanju problematike mamil

Pompidujeva skupina se bori proti zlorabi drog in nezakonitem trgovanju z drogami. Je medvladni organ, ustanovljen leta 1971. Predlog za ustanovitev te posebne skupine je podal francoski predsednik Georges Pompidou in od tod tudi ime »Pompidujeva skupina«.

Prvotno je ta neformalni forum sestavljalo sedem evropskih držav: Francija, Belgija, Nemčija, Italija, Luksemburg, Nizozemska in Velika Britanija - z namenom primerjanja izkušenj pri boju z zlorabo drog in trgovanjem z drogami. Sodelovanje se je močno okrepilo in razširilo in danes Pompidujeva skupina združuje 35 držav članic.

Leta 1980 je bila Pompidujeva skupina vzeta pod okrilje Sveta Evrope in danes je del DG III - Generalnega direktorata za socialno usklajenost. Kmalu potem ko je postala del Sveta Evrope je svoje delo razširila na eno od njenih danes glavnih nalog - zbiranje in usklajevanje informacij, tako da se lažje spremlja trende v odvisnosti od drog.  

Od leta 1990 je bilo sodelovanje razširjeno na države srednje in vzhodne Evrope, ki še niso članice Pompidujeve skupine. Prav tako so bile k sodelovanju povabljene nekatere neevropske države, na primer Kanada in ZDA.

Vedno tesnejše sodelovanje z novimi demokracijami v boju proti odvisnosti se je razvilo z organizacijo seminarjev, s programom izmenjav in programom usposabljanja socialnih delavcev za delo z zasvojenci.

Pompidoujeva skupina se na ministrski ravni sestaja enkrat na tri leta, da pregleda opravljeno delo in določi nove prednostne naloge in zahteve za sodelovanje. Med sedanjimi prednostnimi cilji skupine so: preprečevanje zlorabe mamil, ponovno vključevanje zasvojencev in uživalcev mamil v družbo ter pospeševanje usposabljanja in raziskav, zlasti o družbeni ceni uživanja mamil.

Za ogled spletne strani Pomidoujeve skupine kliknite tukaj