Arhiv novic

 • 2010-12-01 11:37:52 - Ukinitev Informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji več

 • 2010-11-30 09:20:06 - Novica: Svet Evrope z novo kampanjo proti spolnim zlorabam otrok več

 • 2010-11-24 11:11:52 - Novica: Več za zaščito otrok, žrtev spolnih zlorab več

Arhiv novic

Vse novice

Spolna zloraba Svoboden, da si to, kar si Vožnja pod vplivom drog Evropa je več, kot si misliš Natečaj Vsi smo otroci sveta Evropska konvencija o človekovih pravicah Wild Web Woods Spregovori proti diskriminaciji Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome! Tvoje roke naj negujejo, ne kaznujejo 60 let Sveta Evrope Ustavimo nasilje nad ženskami Trgovanje z ljudmi Vsi drugačni - vsi enakopravni Varšavski vrh Evropsko sodišče za človekove pravice Konvencije

Kampanje Sveta Evrope

Svet Evrope na Rock Otočcu - nagradni kviz

Rezultati nagradne igre Sveta Evrope!

1.6. 2009 smo v prostorih Informacijskega urada Sveta Evrope v RS na Rimski c. 16 v Ljubljani izžrebali nagrajence in nagrajenke nagradnega kviza Sveta Evrope. Žrebanje je bilo izvedeno pod nadzorom 3-članske neodvisne komisije v sestavi dveh predstavnic Sveta Evrope in enega predstavnika organizatorja Rock Otočca. Žrebanje je potekalo brez zapletov.

Nagrajenci dvignete svoje nagrade ob predložitvi svojega osebnega dokumetna na VIP blagajni pred vhodom na festival.
Nagrade niso prenosljive in se jih ne da zamenjati za gotovino! Dvignete jih lahko samo v času festivala Rock Otočec 2009 med 26. in 28. junijem.

Dobitniki nagrad pa so:

1. nagrada - tridnevna vstopnica:

 • Miran Kunstelj
 • Lorenca Maver  

2. nagrada - enodnevna vstopnica:

 • Teja Pavlič
 • Klemen Jarc
 • Aljoša Kofol
 • Eva Jesenovec
 • Katja Pistor  

3. nagrada - majica:

 • Marko Vauda
 • Maja Mervar
 • Franci Gorenc
 • Zala M
 • Primož Greif
Vsem nagrajencem in nagrajenkam iskreno Č E S T I T A M O !


Ekipi Sveta Evrope in Rock Otočca
 

 

NAGRADNI KVIZ SVETA EVROPA

 

Informacijski urad Sveta Evrope v RS skupaj z organizatorji Rock Otočca za vas pripravlja nagradni kviz. Med pravilnimi odgovori bomo izžrebali 12 nagrajencev. Nagrade so:

 • 2x tri dnevna vstopnica za Rock Otočec,
 • 5x eno dnevna vstopnica za Rock Otočec,
 • 5x majice s privlačnimi motivi Sveta Evrope in Rock Otočca.

 

Odgovore na kviz pošljete v priponki (v Wordovi obliki) na naš e-naslov info@coe.si, in sicer najkasneje do 30. maja 2009.

 

EVROPA JE VEČ, KOT SI MISLIŠ

Vrednote Sveta Evrope

Človekove pravice, demokracija in vladavina prava so vrednote, ki Svet Evrope vodijo že 60 let. Te vrednote predstavljajo temelj za delovanje Sveta Evrope pri povečevanju evropske enotnosti s pomočjo strpnosti, miru, pravičnosti, svobode, tolerance, medsebojnega spoštovanja, soglasja in sodelovanja. Nenehno iskanje boljših poti in načinov za varstvo človekovih pravic je eden temeljnih ciljev Sveta Evrope.

Zgodovina in simboli

Svet Evrope je 5. maja leta 1949 ustanovilo 10 držav (Belgija, Danska, Francija, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Švedska, Združeno kraljestvo), danes ima ta regionalna organizacija že 47 držav članic. Sveta Evrope ne bi smeli zamenjevati z Evropsko unijo. To sta dve popolnoma različni organizaciji. Res pa je, da so vse države članice Evropske unije tudi članice Sveta Evrope. Vsak pozna evropsko zastavo: 12 zlatih zvezd v krogu na modri podlagi.

Sprejel jo je Odbor ministrov Sveta Evrope leta 1955. Krog zvezd predstavlja zvezo evropskih narodov. Število zvezd v zastavi se ne spreminja, saj število dvanajst simbolizira popolnost in celovitost. Od maja 1986 dalje je evropska zastava tudi uradni simbol Evropske unije.

Dejavnosti

Eden najbolj znanih in odmevnih organov Sveta Evrope je gotovo Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP), ki je bilo ustanovljeno na podlagi Evropske konvencije o človekovih pravicah. Svet Evrope rešuje vsa pomembnejša vprašanja evropske družbe razen obrambe. Program dela organizacije obsega človekove pravice, medije, pravno sodelovanje, socialno usklajenost, zdravstvo, izobraževanje, kulturo in kulturno dediščino, šport, mladino, lokalno demokracijo in čezmejno sodelovanje ter okolje in prostorsko načrtovanje.

Ozaveščanje

Ozaveščanje javnosti o človekovih pravicah poteka skozi kampanje Sveta Evrope. Antisemitizem in strah pred muslimani v Evropi naraščata, pri čemer so posebej zaskrbljujoči podatki iz nekaterih evropskih držav, kjer ima skoraj polovica prebivalstva (od približno 800 milijonov prebivalstva) negativno mnenje o muslimanih, Judih, Romih in pripadnikih drugih etničnih skupin. Zato se je Svet Evrope v letu 2009 odločil za ozaveščevalno in izobraževalno kampanjo »Spregovori proti diskriminaciji«. Kampanja, ki nadgrajuje uspešno mladinsko kampanjo "Vsi drugačni - vsi enakopravni" ter dopolnjuje kampanjo »Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome«, se osredotoča na potencialne žrtve diskriminacije, medije in mlade.

Slovenija in Svet Evrope

Slovenija je postala članica Sveta Evrope 14. maja 1993 in bo predsedovanje Odboru ministrov Sveta Evrope prevzela maja 2009. Njeno predsedovanje bo trajalo šest mesecev, torej do novembra 2009.

Več informacij o Svetu Evrope lahko najdete na:  http://www.coe.si/sl/predstavitev_sveta_evrope/

 

NAGRADNA VPRAŠANJA ZA ROCK OTOČEC 2009

1. Koliko držav je članic Sveta Evrope?

2. Približno koliko ljudi živi v »Veliki Evropi«?

3. Demokracija pomeni, da imajo oblast vsi državljani. Je ta izjava  pravilna ali napačna? 

4. Katere so tiste pravice, ki nam jih ne more odvzeti nihče?

5. Svet Evrope je takšen kot Evropska unija. Je ta izjava pravilna ali napačna?

6. Približno koliko jezikov se govori v Evropi? 27, 47 ali več kot 200?

7. Otroci imajo manjše pravice, saj so tudi sami manjši. Je ta izjava pravilna ali napačna?

8. Zadnja kampanja Sveta Evrope se imenuje »Spregovori proti ________«.

9. Kdaj bo Slovenija predsedovala Svetu Evrope?

10. Koliko let praznuje letos organizacija Sveta Evrope?